skip to Main Content
Van Eijck En De Achterkant Van De Gouden Eeuw

Van Eijck en de achterkant van de Gouden Eeuw

26 oktober 2019 19:00 - 22:30

De Gouden Eeuw, een periode in de Nederlandse geschiedenis die beelden oproept van ongekende rijkdom, avontuur en ondergang, bewogen reizen,
dramatisch bollende zeilen, exotische import, conflict en vrede. Het avontuur wordt natuurlijk breed uitgemeten in de beeldende kunst. Maar
tegelijkertijd was er een gewoon platteland, met gewone dorpen en steden, met daarin gewone mensen die hun gewone dingen doen, alleen maar om te overleven van dag tot dag. Vermaak in het dorp werd tot voor kort gebracht door rondreizende vertellers, zangers, spelers, theater-troepen. Tot voor kort, want in de 16e eeuw werden langzamerhand gedrukte boeken met liedjes, gedichten en verhalen beschikbaar, die de mensen zélf, in huiselijke kring konden uitvoeren.

Het ensemble dat bestaat uit Bernard Loonen (zang), Annelies Schraa (blokfluiten), Michiel Niessen (gitaar) brengt met een gevarieerd muzikaal programma en liederen deze periode tot leven. Componisten als Van Eyck, de blinde blokfluit-meester uit Utrecht, Sybrand van Noordt, liederen over de slavernij, het lied van de Wilde Boerendochtere van Ivan Heylen en het droevige lied van ‘t Schip de Swarte Haen.

Een stad is geen stad zonder bezongen ontstaansgeschiedenis. En het ontstaan van Medemblik is in 1650 bezongen door Hendrick Jansz. Prins, naar eigen zeggen ‘koor-sanger binnen Medenblick’. In het ’Medenblicker Scharre-zoodtje, Ghevangen en ontweydt van verscheyden Visschers, overgoten met een Sanghers-sausjen’ worden in 15 coupletten de hoogtepunten uit het bestaan van Medemblik tot 1650 uit de doeken gedaan.

Aanvangstijden: 19:00 uur, 20:30 uur, 22:00 uur
Duur: 30 minuten

Back To Top